Флотация

Какво е флотация?

Флотацията, известна още като флотационна терапия или сензорна депривация е практика на плаване на повърхността на водата без усилие, което създава уникална атмосфера, позволяваща на флотиращия да преживее и навлезе в блаженство и възстановително състояние:

Безтегловност

Флотационната капсула съдържа разтвор от 30 сантиметра EPSOM сол, което позволява на използващия я да излезе от усещането за гравитация и да флотира без каквото и да е усилие, в тотален релакс на мускулите, костната система, цялото тяло и целия ум. Може да се сравни с безтегловността в Мъртво море.

Тъмнина

След като влезеш във флотационната капсула ще имаш възможност да оставиш светлината включена, или да я изключиш напълно. Ако избереш тъмнината, това ще ти позволи да навлезеш в медитативно състояние/ да изчистиш съзнанието си от всички мисли по-бързо и ефективно.Това е личен избор и можеш да смениш мнението си колкото искаш пъти-бутонът е точно до теб.

Без звук

Флотационното помещение и флотационната капсула са проектирани така, че да ти гарантират абсолютна тишина. Когато влезеш в капсулата, с много усилие ще успееш да чуеш нещо от външния свят. Затова пък през цялото време можеш да се наслаждаваш на релаксиращи тета-вълни, те плавно ще те отведат в измерението на абсолюта. Във всеки един момент можеш да включиш/изключиш музиката.

Без усещане за допир

Водата се поддържа с абсолютно същата температура на кожата ти. Това означава, че тялото не усеща къде водата започва и къде свършва. Това “левитиращо” усещане ще накара мозъка ти да преживее безтегловност.

Свобода от сетивата Без зрително поле, звук, допир-мускулно-скелетната и нервната система навлизат в състояние на дълбока релаксация и спокойствие, в които тялото и съзнанието се възстановяват и снабдяват с нов запас от енергия. Това е само началната част на позитивните ефекти, които човек изпитва при по-редовна флотация.

Една сесия трае 1 час (моля свържи се с нас предварително, ако желаеш да удължиш престоя си) в който имаш пълен контрол над това как ще усещаш флотацията-с или без звук, светлина, на отворена или затворена капсула- ние ще ти покажем всичко преди започване на сесията, така че да се чувстваш напълно уверено и спокойно.


Запази час

Ползи от флотацията

Флотирането осигурява широк спектър от ползи. Във Float Zone Sofia изградихме уникална среда, която трудно би се преживяла на друго място. Научи повече за предимствата на флотацията.


Запази час

Преживяването Флотация

Преди флотацията

Хранене и напитки
 • За да се чувстваш в оптимална форма, добре е да хапнеш най-късно 1,5-2 часа преди сесията
Кофеин и пушене
 • В деня на флотация е най-добре да избягваш кофеин и тютюневи изделия
Бръснене
 • В деня на флотацията е добре да избягваш бръсненето- солената вода може да раздразни кожата
Боядисване на косата
 • Ако наскоро си боядисвал/а косата си, ще трябва да изчакаш няколко измивания, докато се увериш, че косата вече не оцветява пяната на шампоана при измиване
Нови татуировки
 • Препоръчваме да изчакаш поне 4 седмици преди следващата си флотация
Женско здраве
 • Поради здравословни причини бихме те разубедили да флотираш по време на и веднага след цикъл

Твоята флотация

Какво е необходимо да вземеш със себе си?
 • Нищо- ние ще ти предложим всичко, от което имаш нужда- персонализирани еднократни чехли и кърпа. Също така студиото разполага със сешоар, еднократни тапи за уши, шампоан, душ гел и всички други продукти за комфортно прекарано време
Когато пристигнеш в студиото
 • Ако това ще е първото ти посещение във Float Zone Sofia, молим да дойдеш 10 минути преди началото на сесията си, за да можем да те регистрираме и разведем из детайлите по предстоящото изживяване
Точно преди флотацията
 • След като влезеш в специално обособената зона за флотация ще те помолим да свалиш бижутата и часовника си. След това задължително вземи душ, за да подготвиш тялото за флотация. В случай, че в момента имаш пресен белег или одраскване те съветваме да използваш специално предназначения за такива случаи вазелин и да нанесеш тънък слой върху засегнатото място
 • Също така те съветваме да използваш предоставените тапи за уши, които са разположени в банята
По време на флотацията
 • Препоръчваме да флотираш без бански, така че да усещаш тялото си напълно свободно
 • Внимателно влез в капсулата и легни в удобна поза. Позволи на главата и врата да се отпуснат и усети как напрежението от тялото изчезва
 • По всяко време можеш да включваш/изключваш светлините и музиката, както и да затваряш или държиш отворена капсулата- през цялото време си в абсолютен контрол на случващото се около теб
 • Ако в очите ти попадне солена вода можеш да използваш спрея с дистилирана вода, за да избегнеш неприятно чувство
 • Ще разбереш кога сесията е към края си, когато усетиш как водата започва да циркулира

След флотацията

Душ
 • Задължително си вземи душ след флотацията, за да измиеш тялото си от останалата по него сол
Сподели с нас
 • Сподели с нас и се настрой за бавно връщане към живия живот. Релаксирай с чаша чай в нашето основно помещение при рецепцията. Ако в този момент някой от нашите масажисти е свободен, можеш да се възползваш от услугите им

Запази час

Често задавани въпроси

За флотацията

Водата е филтрирана четирикратно между всяка сесия, преминавайки през механичен филтър и UV филтър. Освен това след всяка сесия капсулата се дезинфекцира с озонов филтър. Това което е най-важно е, че EPSOM солта сама по себе си е натурален дезинфектант и разтворена във вода, тя създава среда без бактерии и микроби.

По време на флотационната сесия ще си в абсолютен контрол над случващото се в пространството около теб. Можеш да излизаш извън капсулата съвсем спокойно, да я отваряш, да я държиш затворена- по собствено предпочитание.
 При хора с екстремна клаустрофобия се случва често да не изпитват абсолютно никакъв дискомфорт по време на сесия, а дори да почувстват облекчение на симптомите си.

Както с много други неща, включващи медитация и спорт, голямата разлика се забелязва, ако флотираш редовно. Веднъж в месеца е чудесно, но ако можеш да отделиш повече време е още по-добре. Ние винаги съветваме хората които идват при нас да си определят график за флотиране- в същития ден и час веднъж в месеца, веднъж на всеки две седмици или дори всяка седмица. Това създава усещане за устойчива подреденост на приоритетите, а говорейки за здраве, то седи най-високо в списъка ни.

Флотирането поне веднъж в месеца ще ти помогне да релаксираш ум и тяло, ще подобри значително съня ти, ще повиши нивото на ендорфини в мозъка, ще намали мускулното напрежение и ще редуцира нивата на стрес.

Това изцяло зависи от теб и от потребностите, които имаш. Както обяснихме по-горе, важно е да си съставиш план, когато организираш графика си за флотиране. Съветваме те да опиташ вариантите и да разбереш себе си и нуждите си. Някои хора флотират сутрин, за да изчистят съзнанието си и за да се фокусират по-лесно върху предстоящите задачи през деня. Други обичат да флотират в ранния следобед, за да разделят деня, като следобедна дрямка. Трети пък флотират вечер, просто за да релаксират и да подготвят тялото да вземе максимално много ползи от нощния сън.

Повечето хора не носят нищо по време на сесия и това е нещото, което ви съветваме да направите. Всичко, което носиш по време на флотация ще се напои с EPSOM соли и това чувство може да те разсейва. Разбира се, зависи изцяло от теб, но не забравяй, че във Float Zone Sofia разполагаш с ексклузивен достъп до твое лично пространство.

EPSOM солта е богато на магнезий минерално съединение, използвано от векове за подобряване на съня и намаляване на болката, спазмите, главоболието и мускулната болка.  EPSOM солта прави сухата кожа мека и еластична и може да премахне замърсяванията и токсините от кожата. Магнезият в солта EPSOM е естествено антимикробен и антибактериален и следователно помага за подобряване на кожни заболявания като екзема, псориазис и атлетично стъпало.

Може ли солта да повреди или изсуши косата ми? 

Съветваме след всяка сесия измиването с шампоан и балсам. Магнезият в EPSOM солта всъщност ще подобри състоянието на косата и няма да я увреди.

След първата си флотация, повечето хора се усещат силно освежени и релаксирани. Други пък се нуждаят от няколко сесии, за да “изключат” напълно. Ползите са различни за всеки, в зависимост от настоящата потребност, а флотацията дава щедро точно там, където имаме най-голяма нужда. Нашият съвет от опит- бъди отворен към процеса и се остави на случващото се.

При всеки е различно, но повечето хора често споделят за третата флотация като определено по-различна от първите две.

Здраве и сигурност

Напълно безопасно е да флотираш, ако си бременна. Въпреки това ние препоръчваме консултация с лекар, за да си сигурна, че всичко е безопасно. Много жени изпитват уникално облекчение в гръбначния стълб, тъй като по време на флотация целият натиск от гравитацията отсъства. Това е и чудесен момент, в който бъдещата майка може да се свърже и усети с бебето си, тъй като средата е подходяща и напълно спокойна.

Поради здравословни причини не те съветваме да флотираш по време на и веднага след менструация.

Препоръчваме ти да избягвате бръсненето преди флотация- солената вода може да създаде неприятно усещане.

Флотирането намалява кръвното налягане. Моля, посъветвай се с лекаря си ако страдаш от ниско кръвно налягане.

Няма никакви ограничения за размерите- флотационната капсула е достатъчно просторна, така че всеки един човек да се чувства комфортно.

Съветваме за пауза от 4 седмици преди следващото флотиране.

Стига раната да не е прекалено голяма, ние сме подготвили персонализирани опаковки с вазелин за всеки, който има нужда. Вазелинът ще направи предпазен слой върху кожата и ще изключи раздразнение или болка от солената вода.

Нашата политика включва забрана на използването на наркотични вещества и алкохол. Ако някой от екипа ни забележи, че сте под въздействието им, няма да бъдете допуснати до флотацията в този ден. Това е за ваша собствена безопасност.

Запази час
Запази час